SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ

Günümüzde sosyal medya kullanıcısı olmayan kişi sayısı yok denecek kadar azdır. 2018 yılının başlarında yapılan bir araştırmaya göre dünya nüfusunun %42’lik kısmı aktif olarak sosyal medya kullanmaktadır. 2017 yılında ise bu oran %34’tü. Görüldüğü gibi oldukça ciddi bir artış söz konusu.

Bu kadar yüksek oranda bireysel kullanıcının yer aldığı bu alan, markalar için bulunmaz bir Pazar haline geldi. Hedef kitlelerine en rahat, en hızlı şekilde ulaşabilecekleri bu mecrayı aktif şekilde kullanarak tüm marka ve kuruluşlar marka bilinirliklerini arttırmış, satış oranlarında ciddi bir ivme kazanmıştır.

team

1.Brief:

Sosyal medya yönetimi, alanında uzman kişiler tarafından, markaya özel oluşturulan pazarlama stratejileri, hedef kitle analizleri, iletişim yönetimi ve raporlama evreleri en iyi şekilde planlanarak ve uygulanarak yönetilmelidir. Büyük veya küçük hemen hemen tüm işletmelerin sosyal medya hesap yönetimi yapılabilir fakat burada çok dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır o da hesabı kimin yönettiğidir. Sosyal medya hesabı olan herkes bir markanın da sosyal medya hesaplarını yönetebileceğini sanabilir. Bu çok ama çok büyük bir yanılgıdır.

İşletme hesabınızın yönetimi için ajansımıza başvurduğunuzda öncelikle markanızı, hedef kitlenizi, dijital hedeflerinizi, amacınızı, markanızın karakterini, rakiplerinizi, beğendiğiniz hesapları vb. açıklayan bir briefi iletmelisiniz. Ekibimiz bu briefi doğru bir şekilde çözümledikten sonra ilerleyen aşamalarda sosyal medya yönetimi için nasıl bir yol izleyeceğin taslak planını oluşturur.


2.Marka ve Rakip Analizi :

Briefin ardından ilk analiz markanın, sosyal medyadaki durumunu inceleyip markanın eksik ve yanlış yönlerini tespit etmektir. Aynı zamanda da rakiplerin sosyal medyadaki durumlarını incelemektir. İncelenmesi gerekenlerlerden bazıları:

-Markanın sosyal medyadaki takipçi/hayran/abone sayısı.
-Sosyal medya mecralarında günde/haftada kaç paylaşım yapıldığı.
-İletişim şekilleri
-Kullanılan dil

3.Dijital Strateji Planı Hazırlama :

Ön analizlerin tamamlanmasının ardından sosyal medya yönetiminin nasıl yapılacağı planlanır. Aşağıdaki soruların yanıtları hazırladığında, ihtiyacınız olan plan oluşturulmuş olacaktır.
• Hangi sosyal medya kanallarında paylaşım yapılacak. Ana kanal olarak belirlenen kanal hangisidir?
• Haftalık kaç içerik yayınlanacak ?
• Kampanya dönemleri ne zamanlardır ?
• Kullanılacak iletişim dili nasıl olacak ?
• Oluşabilecek krizlerde (olumsuz yorum, karalama çalışmaları, memnuniyetsiz müşteri vb.), online kriz yönetimi nasıl yapılacak ?
• Konsept tasarım nasıl olacak ? hangi renk tonları üzerinden gidilecek ?
• Örnek bir konsept tasarım veya örnek bir paylaşım hazırlanıp sululmalıdır.


4. İçerik Yönetimi :

Yönetim aşamasında yapılacak paylaşımlarda kullanılan içerikler ve cümleler hedef kitlenizin tarzına uygun, onları harekete geçirebilecek “hemen, şimdi, yeni” vb. ifadeler içermelidir. Metinleriniz kısa ve net olmalıdır. Detaylar için web sitenize yönlendirme sağlanmalıdır.


5. Görsel Tasarımlar:

Unutmayın ki insanlar ilk olarak yazıya değil görsel odaklanır. Dolayısıyla eğer görseli yanlış seçerseniz yazdığınız metnin, oluşturduğunuz kampanyanın hiçbir anlamı yoktur. Bu nedenle hazırlayacağınız görsel dikkat çekici, hislere dokunan veya merak uyandırıcı bir görsel olmalıdır.


6.Sosyal Medya Reklam Yönetimi:

Düzenli paylaşımlar, hastag kullanımı, alakadar sayfaları ve kullanıcılarını takip etme, tanıdık çevreniz vb. şekilde bir miktar takipçi elde edebilirsiniz. Peki ya hedef kitlenize uygun, hiç tanımadığınız kişilere nasıl ulaşacaksınız ? işte tam bu noktada sosyal medya reklamları devreye giriyor. Doğru hedef kitle, doğru bütçe ve doğru görseller girilen reklamlar eşliğinde ürün-markanızla ilgilenen kişilere görünmeniz ve onların da sayfanızı takip etmesini sağlamanız mümkün. Takipleşmenin yanı sıra yeni kampanyalarınızın, ürün tanıtımlarınızın vb. duyurulması açısından da sosyal medya reklamlarının etkisi büyüktür. Sizi potansiyel alıcılarınıza ulaştırır, satışlarınızı hem doğrudan hem de dolaylı olarak etkileyerek artmasını sağlar.


7. Sosyal Medya Raporu

Reklamlarınızın ve kullandığınız bütçenin sonuncunda elde ettiğiniz dönüşümleri içeren aylık bir rapor hazırlanır. Bu rapor reklamlarınızın verimliliğini ölçmeniz ve bir sonraki ay verilecek reklamları planlayabilmek adına oldukça önemlidir.

ÜCRETSİZ ANALİZ FORMU